Bilmeniz Gereken Tüm Bilgiler ile Ay Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Kuruyemişler arasında en sevilen hangisidir diye sorsak, pek çok kişinin cevabı şüphesiz ay çekirdeği olacaktır. Lezzeti ile adeta bağımlılık yapan ay çekirdeği, her yaştan ve her konumdan kişinin severek tükettiği yemişlerden bir tanesidir. Yaz akşamlarında uzayıp giden balkon sohbetlerinde, bir filmin en heyecanlı yerinde, uzun yolları daha çekilir kılmak istediğinizde… Ay çekirdeği; her an ve her yerde hayatınıza eşlik edebilir. Bu yönü, ona “en sevilen kuruyemiş” yakıştırmasını yapmamızın da başlıca sebebidir. Peki, bu kadar hayatımızın içinde olan bu yemiş hakkında neler biliyoruz? Ay çekirdeğin faydaları ve zararları nelerdir? Kimler bu kuruyemişi yemeli, kimler kaçınmalıdır? Hepsini sizler için bu yazıda derledik!

Ay Çekirdeğinin Faydaları ve Zararları

Öncelikle uyarımızı yapalım: her yiyeceğin fazlası bünyeye zarar verir. En sağlıklı besinleri bile dozunda yemek ve beslenme düzeninizde besin çeşitliliğine önem vermek önemli… Vereceğimiz tavsiyeler sağlıklı, sıradan bir yetişkin içindir. Kronik rahatsızlığı olanlar, çocuklar ya da risk altındaki öteki gruplar her beşini doktorlarına danışmalıdır. Ağzınızın tadı bozulmasın!

Ay Çekirdeğinin Faydaları

Ay çekirdeğinin faydaları ve zararları sıralamasına, bardağın dolu tarafı ile başlayalım! Öncelikle ay çekirdeğinin faydalarına bakalım…

  • Ay çekirdeği stresle mücadelede etkili bir beşindir. Çıtlama hareketi ile attığınız stres bir tarafa, vücudunuzda salgılanmasını sağladığı salgılar ile de stresi önleyicidir. Bu nedenle anksiyete sıkıntısı olanlara önerilmektedir.
  • Ay çekirdeğinin hafızayı kuvvetlendirdiği de düşünülmektedir. Yağlı yapısı, stres azaltıcı etkisi ve içerdiği vitamin ve mineraller düşünüldüğünüde; ders çalışan herkese tavsiyemizdir!
  • Ay çekirdeği sizi tok tutar! Bunu yaparken de bünyenize faydalı maddelerin girmesini sağlar. Hafif beslenmek isteyenler için hazır gıdalara iyi bir alternatif oluşturur.
  • Ay çekirdeği, vücutta protein sentezlenmesine destek olmaktadır. Bu nedenle kaslardaki ağrılara ve zayıflamalara karşı da etkilidir.
  • Ay çekirdeği içerdiği magnezyum ile bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Çeşitli hastalıklara karşı koruma kalkanı görevi görür.

Ay Çekirdeğinin Zararları

Yazımızın başında, ay çekirdeğinin faydaları ve zararları nelerdir diye sorduk… Olumlu olduğu kadar potansiyel olarak olumsuz olabilecek noktalara da değineceğiz! Ancak şunu belirtelim. ay çekirdeğinin zararları, bünyesel farklılıklardan ve aşırı tüketimden kaynaklanmaktadır. Az ve öz tüketildiğinde faydaları, zararlarından üstün gelir.

  • Aşırı miktarda ay çekirdeği tüketimi kilo alımına neden olabilmektedir. Söylediğimiz gibi, ay çekirdeği epey yağlı bir tohum. Size verdiği enerjiyi harekete dökebilecek bir hayat düzeniniz yoksa, fazlası kilo olarak geri dönebilir. Hareketli bir yaşam biçiminde sorun azalacaktır.
  • Ay çekirdeğinin fazlası cilt sağlığı için de zararlıdır. Aslında ay çekirdeğinin sivilce yapacağı düşüncesi sadece kısmen doğurudur. Vücutta sivilcelenmenin pek çok farklı nedeni olabilir. Ay çekirdeğim kimi sivilcelenme rahatsızlıklarını arttırabilir.
  • Ay çekirdeğinin tüketime hazırlanma süreci de oldukça önemli… Fazla tuzlu bir şekilde kavrulmuş ay çekirdekleri olumsuz sonuçlar verebilir. Tüzün fazlası zarar teşkil edeceği için, tuzlu ay çekirdeğini dengeli bir biçimde tüketmekte yarar var. Fazla tuz ağız içerisinde yara yapabilir, tansiyonu yükseltebilir, boşaltım sisteminde olumsuzluklar yaratabilir.
  • Ay çekirdeğinin kabuğundan uygun bir biçimde çıkartılması gerekmektedir. Kabukları ile yemek tek çok soruna neden olabilir. Bağırsak sağlığı için ay çekirdeğini kabuğundan uygun bir biçimde çıkartmak gerekir.

Her lezzeti dozunda yemek gerektiğini bir kere daha hatırlatalım! Ay çekirdeğinin faydaları ve zararları dengelendiği ve uygun miktarda yendiği takdirde mutfağınızda her zaman yeri olmalı…

Ay Çekirdeği Nasıl Elde Edilir?

Ay çekirdekleri, ayçiçeklerinin bize hediyesidir. Bu güzel kuruyemiş, ismini de çiçeğinden almaktadır. Sarı yaprakları ile yüzünü güneş ışınlarına dönen güzellet güzeli ayçiçeğinin, ortasındaki siyah bölgeden gelmektedir.

“Aydınlık Çiçeği” tanımlamasından gelen ve dilimizde “Günebakan” olarak da adlandırılan Ayçiçeği, özellikle Trakya Yöresi’nin en değerli bitkilerinden bir tanesidir. Ülkemizdeki tarım üretiminin omurgasını oluşturan ürünler arasında yer almaktadır. Ayçiçeği hem yağı hem de çekirdeği ile mutfaklarımıza katkı sağlamaktadır. Ayçiçeğinin orta kısmında yer alan minik siyah çekirdekler, kurutulup kavrularak yenmeye hazır hale getirilir.

Ay Çekirdeği Nasıl Tüketilir?

Ay çekirdekleri genellikle atıştırmalık olarak tüketilmektedir. Bu amaçla kavrulma işleminden geçerler. Ay çiçeğinin faydaları ve zararları, geçirdiği işlemlerle de belirlenmektedir. Bu nedenle doğru üreticiden alınan ürün ve doğu şekilde kavrulmuş ay çekirdekleri tercih edilmelidir.

Ay çekirdeğinin farklı kullanım alanları da mevcuttur. Atıştırmalık olmanın yanısıra, salatalar ya da soğuk mezeleri süslemek ve daha besleyici hale getirme için de kullanılmaktadır. Ayıklanmış ay çekirdekleri, genelde sabah kahvaltılarında yenen müsli karışımlarının içerisine eklenebilir. Bunun yanısıra yoğurta tüketildiğinde harika bir ara ogün oluşturur. Konduğu her yiyeceği renklendirir, lezzetlendirir.

Ay çekirdekleri, fırıncılıkta da sıkça kullanılmaktadır. Ay çekirdeğinin faydaları ve zararları bu şekilde yediğimiz ekmeklerin ya da öteki pastane ürünlerinin içerisine de girmektedir. Ay çekirdeği ile süslenmiş poğaçalar, içerisine ay çekirdeği konmuş ekmekler ve diğer ürünler mevcuttur.

Kısacası bu lezzetli kuruyemiş bugün mutfakların pek çok farklı alanında karşımıza çıkmaktadır. Bu da ay çekirdeğinin faydaları ve zararları konusunda bilinçlenmeyi çok daha önemli hale getirmektedir.

Ay Çekirdeğinin Besin Değerleri

Ay çekirdeğinin faydaları ve yararları söz konusu olunca, bu her yerde karşımıza çıkan tohumun besin değerlerine göz atmamak olmaz… Ay çekirdeği öncelikle önemli bir enerji deposudur. Yağlı yapısı sayesinde yiyen kişiye enerji verir. İçerisinde ayrıca pek çok vitamin de yer almaktadır. B grubu vitaminlerinden, diyabet başta olmak üzere pek çık kronik hastalıkla mücadele eden B1 vitamini bunlardan birisidir. Yine aynı vitamin ailesinden özellikle nörolojik hastalıkları onmele özelliği bulunan B6 vitamini de ay çekirdeğinde bol miktarda bulunmaktadır.

Ay çekirdeği mineral açısından da oldukça zengindir. Fosfor, magnezyum ve manganez içermektedir. Bu mineraller konusunda herhangi bir eksiklik yaşayan kişilerin, tıbbi yöntemlerin yanısıra ay çekirdeğini de uygun dozda beslenme düzenlerine aktarmaları önerilebilir.

3 Yorum

esilaselmagns

Strese, muhabbete iyi gelen çekirdeğin faydalarını bilmiyordum.Bundan sonra daha çok ve rahatca tüketebilirim 🙂

Gülay

Harika bilgiler tesekkurler .

Fatma Teber

Sohbet arkadaşı çekirdek…

Yorum Yaz

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler