Sandığımız Gibi Değil! Kayısı Çekirdeği Zararları Ortaya Çıkıyor

Kayısı çekirdeğinin geçmişten bugüne özellikle kanser tedavisi için faydalı olduğunu duymuş olabilirsiniz. Ancak bilim insanları, kayısı çekirdeğinin siyanür içeren maddelere sahip olabileceğini söylüyorlar. En az meyveleri kadar keyifle tükettiğimiz meyve çekirdeklerine karşı dikkatli olmak gerekiyor.

Uyarı

Bir doktora danışmaksızın, kanser gibi hastalıklar için doğal yiyecekleri tüketmenin bile son derece zararlı olabileceğini anlamak zorunludur. Sadece ‘’doğal’’ olması sağlığınız için güvenli olduğu anlamına gelmez. Bu nedenle, bu gibi hastalıklar söz konusu olduğunda bu tür meyveleri ya da sebzeleri tüketmeden önce doktorunuza başvurmanız önerilir. 

Kayısı Çekirdeği Nedir?

Kayısı çekirdeği görünüşte küçük bir bademe benzer. Taze kayısı çekirdekleri beyazdır. Kuruduktan sonra ise açık kahverengi görünümüne sahip olur. Bazı üreticiler, kayısı çekirdeğini kozmetik, ilaç ve yağ sektöründe de kullanıyorlar. Olası kullanımları arasında; cilt ve saç bakım ürünleri bulunmaktadır. Yüz kremi, dudak kremi gibi kozmetik ürünlerle de kullanılır. Kayısı çekirdeği ayrıca protein, lif ve yağ içerir.

Kayısı Çekirdekleri Kanser Hücrelerini Öldürür mü?

Bilim insanları, kayısı çekirdeğinde bulunan amigdalin adlı bir bileşiğin, hücrelerin üremesini durdurmak suretiyle tümörleri yok etmek ve kanseri önlemek için bir yol olabileceğini öne sürmüşlerdir. Uzun zamandır kayısı çekirdeklerinin, kanser hücrelerini öldürdüğüne inanılmaktadır, çünkü bu çekirdekler kansere karşı koruyucu özellikleri olduğu bilinen laetril adlı bir bileşen içerir. 

Çekirdekler ayrıca kayısı çekirdeğinde bulunan en önemli enzimlerden biri olarak kabul edilen amigdalin bileşenini içerir. Kanserin üstesinden gelmek için anahtar bileşen olarak da düşünülmektedir. Amigdalin ya da laetril, sağlıklı hücrelerdeki koruyucu enzimlerle uyumlu hale gelir ve kanser hücrelerini, sağlıklı hücreleri tehdit etmeden tahrip edebilir. Bununla birlikte, bu teoriye tamamen farklı bir bakış açısı vardır ki; amigdalin insan sağlığı için son derece tehlikeli olan siyanür maddesini içerir. İşte işler de tam olarak burada değişmeye başlıyor.

Online kuruyemişin adresi Hacıbaba Kuruyemiş kayısı çeşitlerini incelemek için tıklayın!

Kayısı Çekirdeği Hangi Besin Maddelerini İçeriyor?

100 gramından hesaplanan plana göre kayısı çekirdeğinde: 884 kalori ve 100 gram yağ bulunur. Bunun dışında kayısı çekirdeği önemli miktarlarda vitamin ve mineraller içermez.

Amigdalin Nedir?

Amigdalin, kayısı çekirdeğinde doğal olarak bulunan bir maddedir. Ayrıca elma, kiraz, erik ve şeftali çekirdekleri de amigdalin içerir. Biri amigdalin yediği zaman, vücudunda siyanüre dönüşür. Siyanür ise insanı hızlıca etkileyebilen, potansiyel olarak ölümcül bir kimyasaldır. Amigdalin üzerine yapılan önemli çalışmalar karışık sonuçlara sahiptir: Bazıları, bu maddenin bazı kanser hücreleri üzerinde hafif bir etkiye sahip olduğunu öne sürerken, diğerleri yararsız olduğunu belirtiyor. B 17 vitaminin kanseri önleme konusunda yeterli olmadığı öne sürülürken amigdalin maddesi bir önem kazanmıştı, ancak amigdalinin insan vücudunda adeta bir vitamin gibi yer aldığına yönelik bir kanıt bulunmuyor.

Amigdalin İçeren Maddeler

Çiğ badem, havuç, kereviz, kayısı çekirdeği, şeftali, fasulye filizi, çeşitli baklagiller, fındık, yüksek doz C vitamini. Eğer laetril içeren bir madde tükettiyseniz, amigdalin içeren bu maddelerden kaçınmanız gerektiği de söylenmektedir.

Laetril Nedir?

Laetril, amigdalin doğal maddesinin kısmen sentetik bir formudur. 1970’lerde laetril, ya kendi başına ya da belirli bir diyet, yüksek doz vitamin takviyeleri gibi bir programın parçası şeklinde bir anti kanser ajanı olarak yaygın bir şekilde desteklendi. Ancak, laetril ya da amigdalinin kanseri ya da başka bir hastalığı tedavi edebileceğine dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Buna rağmen, hala alternatif bir kanser tedavisi olarak tercih edilmektedir. Laetril bazı kişilerde ciddi yan etkilere neden olabilir, bu nedenle kanser tedavisinin yanında laetril kullanılması doktora başvurmadan yapılabilecek bir hareket değildir. Laetril içeren yaklaşık 50 ila 60 kayısı çekirdeği yemenin ölüme neden olabileceği de belirtiliyor. Üstelik bu rakamlar küçük bir çocuk söz konusu olduğunda 5 ile 10 arası kayısı çekirdeğine iniyor. 

Siyanür Riski

Amigdalin, siyanür içermektedir. Siyanür ise insan sağlığı açısından çok tehlikeli bir zehirdir. Kayısı çekirdeği yendiği zaman tükettiğiniz zaman, ciddi zararlara yol açabilen siyanürle de başınız derde girebiliyor. Bu durum; mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ya da dönmesi gibi sorunlar şeklinde karşınıza çıkabilir. Aşırı düşük tansiyon, stres, yüksek ateş, oksijen yetersizliği ve bunun gibi kimi aşırı durumlarda cildin yaşadığı mavimsi renk değişikliği ölüme gidecek derece kötü sonuçlara neden olabilir. Siyanür, insan vücudundaki oksijenin kullanılmasını engelleyerek hücreleri öldürür. Siyanür özellikle kalbe ve beyine zararlıdır. Kayısı çekirdeği üzerine yapılan araştırmalar; kayısı çekirdeklerinin siyanür potansiyeli olan önemli miktarda maddeye sahip olabileceğini belirtir.

Önemli Belirtiler

Siyanür zehrinin insanda ortaya çıkışı tüketilen miktara göre değişiyor. Bu belirtiler hafif, orta ve ciddi olarak üçe ayrılabilir. Zehirlenmenin hafif olduğu durumlarda baş dönmesi ya da ağrısı, mide bulantısı, halsizlik, denge kaybı görülebilir. Şikâyetin devam etmesi halinde tansiyonda aşırı düşüşler, kalbin hızlı çarpması, zihinde karışıklıklar görülebilir. Orta halli bu durum devam ederek büyürse geri dönülemez ciddi rahatsızlıklarla ya da ölümle sonuçlanabilir.

Kayısı Çekirdeği Yağı

Bu hararetli tartışmanın yanında sesi pek de çıkmayan bir şey var: Kayısı çekirdeği yağı. Bu yağ, kayısı çekirdeğine oranla pek de riskli görülmemektedir. Daha çok vücudu dinlendirici, istirahat ettirebileceği bir özelliği olduğunu söylenmektedir.

11 Yorum

nedim kuzey

valla sandığımız gibi değilmiş hakkaten

ozan duran

vay kelleş meyve 😀

sami havalı

araştırmaları bend e takip ediyorum. gerçekten çok şaşırtıcı bir durum. yıllarca bize faydalıdır yiyin diyenler nerde şimdi

Meltem

Yok artık. Şok oldum resmen. Biz bu çekirdekleri ailecek tüketiriz yılın belli zamanlarında. Şimdi yemeyecek miyiz artık yani

hulki

sağ ol hacıbabaaa

Burçay Duran

Çok emin olduğumuz başka meyvelerin de çeşitli zararları çıkıyor ortaya yavaş yavaş ama onlar böyle riskli şeyler değil. Fakat kayısı çekirdeğinin ölüme kadar giden zararı gerçekten ürkütücü. ben de her yaş ta yıllardır yiyen biriydim açıkcası tadı da çok hoştur

orçun tan

çoook enteresan

merve gülle

sadece kayısı çekirdeği değil elma çekirdeği falan da hep böyle siyanürlü oluyor dikkatt

Sakine Kara

Alla alla. Bugüne kadar birşey olmadığına şükür o zaman çünkü ben çok yerim çerez niyetine

Zaman

Bugüne kadar birşey olmadı ise birşey olmaz korkmayın ölmez siniz

Hamdi Özge

Çok enteresan geldi bana Malatya kayısı çekirdeği diye kurusunu çok tüketen birisiydim daha önce de okumama rağmen şu an bile az da olsa en fazla 10 adet yine tüketiyorum.
Seviyorum ama inşallah sonuçları ağır olmaz ilerde

Yorum Yaz

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler