Yoksa Hala Duymadınız Mı: İşte Ceviz Kabuğunun Faydaları!

Hepimiz ‘’Ceviz ye, iyi gelir.’’ sözleriyle bir kere de olsa karşılaşmışızdır. Bu yaygın inanışı destekleyecek birçok bilimsel gerçek var. Şekli dolayısıyla beyne benzetilen, bunun yanı sıra aklı çalıştırdığına da inanılan ceviz, pek çok hastalık için şifa niyetine kullanılan bir meyvedir. İçinde onlarca mineral ve vitamin barındırır. Kabuğu, suyu, yaprakları, yani bir cevizin tüm bölümleriyle vücuda önemli faydalar sağlamak mümkündür.

Bununla beraber, iklim koşulları bakımından da çok zorlayıcı değildir. Belirli sıcaklıklar ve soğukluklarda rahatlıkla yetiştirilebilir. Peki cevizin etrafını saran kabuğun da en az ceviz kadar faydalı özellikler taşıdığını biliyor musunuz? Yoksa hala duymadınız mı? Ceviz kabuğunun faydaları da saymakla bitecek gibi değil!

Ceviz Nedir?

Koz Ağacı veya Juglans adıyla da bilinen cevizgiller familyasına ait bir ağaç türüdür. 20-25 metreye kadar boylanabilir. Kalın gövdeli, 150 yıl gibi uzun bir ömre sahip ceviz ağacı, değişik iklimlere rahatlıkla adapte olabilir. Bu avantajı gereği ülkemizin hemen her yerinde yetiştirildiği gibi, bizi dünya ceviz üretiminde üçüncü sıraya taşır. Meyve vermeye Nisan-Mayıs aylarında, aşılama yapıldığında 4, aşısız ise 7 ile 10 yılın sonunda başlar. Haziran – Temmuz aylarında da yapraklar ve meyveler toplanıp kurutulur.

Cevizin Yaşamsal Koşulları

Ceviz ağacı, hava şartlarına göre belirli sıcaklık dereceleri ister. Kış ve ilkbahar aylarında soğuklama ihtiyacını gidermesi, yaz aylarına doğru da olgunlaşma evresine geçmesi gerekir. Bunun için 25 ile 300C arasında bir sıcaklığa ihtiyaç duyar. Daha yüksek yaz sıcakları, meyvelerinde yanıklara neden olabilir.

Toplamda en az 500 mm ve düzenli yağış isteyen ceviz ağacı, 4 m derinliğe kadar inebilen kuvvetli bir kök yapısına sahiptir. Ceviz meyvelerinin yetiştirilmesi için yazın toprakta suyun mutlaka bulunması gerekir. Gerekli çevresel şartlar sağlandıktan sonra ceviz ağacı hızla büyür.

Ceviz Bahçesi

Ceviz fidanları birden fazla çeşide sahiptir. Bunlar arasında Şebin Ceviz, Bilecik Ceviz, Yalova Ceviz örnek gösterilebilir. Bu ceviz türleri aynı zamanda yerli mahsullerdir. Bir ceviz bahçesi kurmak için de ilk olarak ürün veriminin mümkün olduğunca çok alınabileceği yeri tespit etmek gerekir. Bu işin adı toprak analizidir. Dikeceğiniz ürünün hangi sıcaklıkları istediğini, ne kadar yağış alması gerektiğini, bunlar için uygun alanın neresi olduğunu bilmeniz, ürününüzden istediğiniz verimi almanızı sağlar. Bu ölçüm ve değerlendirmelerden sonra hangi ceviz fidanı çeşidini seçeceğinizi belirleyebilirsiniz.

Hacıbaba Kuruyemiş ile kuruyemiş siparişi etmek isteyen herkesi online platformumuza bekliyoruz! En kaliteli kuruyemiş çeşitlerini inceleyebilir, Hacıbaba Kuruyemiş farkı ile siparişlerinizi verebilirsiniz.

Cevizin Besin Değeri ve Faydaları

  • Ceviz, sağlık ve beslenme açısından çok önemli bir meyve türü olarak bilinir. Görünüm itibariyle bir beyni andırır. Sinir sisteminin işlevselliğine fayda sağlayan magnezyum, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde rol oynayan demir ve çinko, bakır, fosfor gibi mineralleri içerir.
  • Yine A ve E vitaminleri, Omega 3 yağ asidine zengin bir kaynaklık eder.
  • Ceviz, kanserle mücadele eder, kalbe ve hafızaya iyi gelir, kolesterolü düzenler, karında su toplanmasına önleyici etkileri bulunur.
  • Meyvesinin dışında, yapraklarıyla yapılan çay, kabızlık ve ishal gibi sorunlara da çare olur.
  • Sinir, strese karşı iyi bir destekleyici üründür.
  • Kemik hastalıkları ve saç dökülmelerinde de faydalı özelliklere sahip olup günlük besin tüketimi listemizin başlarında gelir.
  • Ceviz, yaprakları ve kabuğu da dahil olmak üzere fizyoloji için bir faydalar meyvesidir.

Ceviz Kabuğunun Faydaları

Konunun başında da belirttiğimiz gibi ceviz, hem kendisiyle hem de genellikle çöp olarak atılan kabuklarıyla tamamen bir şifa meyvesidir.

  • Ceviz kabuğu, cevizin dış kısmındaki sert gövdeyi ve iç kısmında yer alan ince kabuğu içerir. Bu nedenle ceviz kabuğu dediğimizde aklımıza sadece dışındaki dayanıklı kısım gelmemelidir. İç kabuk ve dış kabuk olarak iki ayrı ceviz kabuğu vardır. Kemikten sindirime, kanserden oksijene kadar vücudumuza yardımcı olan cevizin kabuğu da bedenin birçok fonksiyonuna ilerleme sağlar. Sahip olduğu özelliklere bakarsak; pek çok gıda çeşidinde yer alan mineralleri içinde taşır.
  • Ceviz kabuğunun faydaları arasında, suyunun sıkılarak sivilce ve cilt lekelerine iyi gelmesi, dökülen ve beyazlaşan saçlara tedavi özelliği taşıması ve daha pek çok şey gelir. Bu kabuktan; ceviz kabuğu çayı, ceviz kabuğu yağı, ceviz kabuğu macunu, ceviz kabuğu sabunu, ceviz kabuğu şampuanı elde edilir.
  • Ceviz kabuğunun faydaları, en az cevizin faydaları kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Sabah kalkıp akşam yatana kadar geçen sürede giderdiğimiz fizyolojik ihtiyaçlarımızın birçoğunda ceviz kabuğunun faydaları mutlaka yer alır. Kemik, saç, yüz bakımı, bağışıklık gibi pek çok konuda kazanımlar sağlayan ceviz kabuğuyla pek çok tarif de uygulanır.
  • Ceviz kabuğunun faydalarından biri suyunu kullanmaktır. Mide, bağırsak, böbrek gibi organlardaki sorunlar için bir çözüm alternatifidir. Bu tür organlarda yaşanan rahatsızlıklar operasyon gerektirecek boyutlarda değilse ceviz kabuğunun suyu tedavi için kullanılabilir. Mikroplara karşı vücudun direnç göstermesini sağlar. Sedef, mantar gibi cilt sorunlarında başvurulan yöntemler arasındadır. Günde 3-4 adet ceviz tüketirken, ceviz kabuğunun faydaları olan maddeleri de unutmamalısınız.
  • Bilinen bir başka fonksiyonu ise kilo vermeye yardımcı olmasıdır. Cevizin düzenli yağış beklemesi gibi, belli bir düzen ceviz kabuğuyla kilo vermeyi de sağlar. Pek çok diyet çeşidinin arasında en verimli yöntemlerden biri olduğu kabul edilir.
  • Ceviz kabuğunun faydaları arasında yine bir başka tarif de hafıza yararınadır. 10 adet ceviz suda birkaç gün bekletilir, daha sonra içilir. Bu tarif, sabahları daha dinç uyanmanızı sağlar.
  • Ceviz kabuğunu kullanarak vücudunuza fayda sağlayacağınız bir diğer yöntem de ceviz suyu kürüdür. Beş altı tane ceviz kabuğu bir bardakta ve üzerine su koyarak kaynatılır. Kaynatılan bu su ile dişler fırçalanır, kalanı ile gargara yapılır. Bu işlem, ağzı temizlemeye yardımcı olur ve ileride oluşacak sorunlara karşı da önlem niyetindedir.
  • Özetle problemin olduğu bölgeye göre, belirli sayıdaki ceviz kabuğu suyun içinde bekletilebilir, kaynatılabilir. Daha sonra vücutta çözüme kavuşacak yerle, düzenli olarak teması halinde bir tedavi uygulanır. Uygulanan bu tedavi hem cevizin, hem ceviz kabuğunun faydaları arasındadır.

Hacıbaba Kuruyemiş ile en kaliteli ceviz seçeneklerine tek tık ile ulaşabilirsiniz! Online kuruyemiş siparişinin öncüsü Hacıbaba Kuruyemiş; kalite ve tazelik güvencesi ile tüm kuruyemiş severleri bekliyor.

Ceviz Kabuğu ile Saç Bakımı

Ceviz kabuğunun faydalarından en ilginç olanı, saçların gürleşmesini sağlaması ve bakım yapmasıdır. Birçok kişi tarafından bilinmeyen bu özellikten yararlanmak isteyenler için evde kolayca uygulanabilecek birkaç tarif paylaşacağız.

Saçkıran hastalığına yakalanan ya da çeşitli sebepler nedeniyle saç dökülmesinden mağdur kişiler, ceviz kabuğu kullanarak kolay ve etkili bir bakım kürü oluşturabilir. 20 adet ceviz kabuğu ile 4 su bardağı suyu bir tencereye alarak 15 dakika kadar kaynatın. Sonrasında tencereyi ocaktan alarak soğumasını bekleyin. Suyu süzdükten sonra saçlarınızı yıkamak için kullanın. Uygulamanın düzenli şekilde tekrarlanması halinde saç dökülmesini ciddi şekilde azalttığı bilinmektedir.

Saçlarında çeşitli nedenlerle beyazlar belirmeye başlayan pek çok kişi, soluğu kuaförde alarak kimyasal boyalara yönelir. Ancak ceviz kabuğu, doğal bir saç boyası olarak da kullanılabilir. Beyazlarınızdan doğal yöntemlerle kurtulmak için cevizin iç kısmındaki yeşil kabuğu değerlendirebilirsiniz.

20 adet yeşil ceviz kabuğunu 1 litre suya alarak 15 dakika kaynatın. Düzenli şekilde saçlarınızı bu suyla yıkadığınızda beyazlarınızın yok olduğunu göreceksiniz. Beyazlarınız, sürekli uygulama sonucunda kestane kahverengi bir tona kavuşacaktır.

Online kuruyemiş siparişleriniz için Hacıbaba Kuruyemiş web sitesini ziyaret etmeyi unutmayın.

Yorum Yaz

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler