Kaju Meyvesini Tanıyalım: Nerede Yetişir, Nasıl Üretilir, Faydaları Nelerdir?

Kendine özgü şekliyle diğer fıstık türlerinden ayrılan kaju; sağlıklı oluşu, aromatik tadı ve çıtır lezzeti sayesinde kuruyemiş tabaklarının vazgeçilmez çerezlerinden birisine örnek oluşturuyor. Genellikle kuruyemiş olarak tüketilse de yemekler içinde lezzet artırıcı olarak da rahatlıkla kullanılabiliyor.

Kaju meyvesinin şeklini tıpkı bir fasulyeye benzetebilirsiniz. Ayrıca iri taneli olması da diğer fıstık tanelerinden ayrılan bir özelliğidir. Hafif tatlımsı lezzeti sayesinde yemesi oldukça zevkle olan bu meyvenin tüm bilinmesi gereken detaylarını sizler için bir araya getirdik. Yazımızın devamından kaju meyvesi hakkında tüm merak ettiğiniz noktaları öğrenebilirsiniz.

Nedir Kaju Denilen Bu Meyve?

Portekiz kolonilerinin ihracatı ile tüm dünyaya yakılma imkanı bulan bu lezzetli meyve, anavatanı Brezilya olarak bilinen besleyici gıdalardan birisidir.100 gram kaju meyvesinde 21.2 protein, 346 mg fosfor, 44.2 yağ, 48 mg kalsiyum, 29.5 gram karbonhidrat bulunur.

Besleyici değerler açısından zengin olan kajunun en sevilen yanlarından birisi ise kuşkusuz yağ yakımı sağlamasıdır. Metabolizmayı hızlandıran meyve, yağ yakımı sağladığı için zayıflamak isteyenler tarafından sıklıkla tüketilebilir. O nedenle hekiminize aksi bir durum söylemediği taktirde diyet programlarına rahatlıkla ekleyerek sağlıklı şekilde fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.

İklim Şartları da Önemli: Kaju Meyvesi Nasıl Üretilir? Nerede Yetişir?

Sakız ağacıgiller familasına ait olan kaju yetişme koşulları, daha çok tropikal iklim bölgelerinde bulunur. O nedenle bu şifa kaynağı meyvenin daha çok ekvatora yakın sıcak ülkelerden ithal edildiğine rastlayabiliyoruz. Brezilya anavatanı olmasına karşın yetiştirilmesi sadece bu ülkeyle de sınırlı değil. Fildişi Sahilleri’nde ve Vietnam’da da büyük ölçekte yetiştiriciliği yapılıyor. Ancak en büyük ihracatçısının Hindistan olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’nin doğu bölgeleri başta olmak üzere pek çok noktasında 0 derecenin altında sıcaklıklar görülür. O nedenle ne yazık ki ülkemizde bu kaju meyvesinin yetiştiriciliği yapılmaz.

Öncelikle kaju meyvesi ile kaju fıstığı ayrımına varmak gerekir. Türkiye’de meyvenin sadece çekirdek kısmı tüketilir. Ancak meyve kısmının da pek çok amaçlı kullanabildiğini dile getirebilmek mümkün. Elma şeklini anımsatan meyvesi, çeşitli fermantasyon işlemleri ile alkol haline getirilebildiği gibi aynı zamanda meyve suyu olarak da tüketilebillir. Meyvenin görüntüsünden de anlaşılabileceği üzere çekirdek kısımları dışında yer alır.

Her mevsim yeşil kalabilen meyvenin üretimi için öncelikle tohumlar su dolu kap içerisine alınır ve ardından da toprağa ekimi yapılır. Filizlenmesi 4-5 günü bulan bitkinin soğuklara karşı pek dayanıklılığı yoktur. Ancak gündüzleri 30, geceleri ise 20 dereceye kadar olan soğukluklara karşı direnç gösterebilir.

Ilıman bölgelerde yetiştirilen kaju 5 yaşına geldiğinde meyvelerini verir. Kültür bölgelerinde ise 2 yaşına eriştiğinde ancak tohumlarını çıkartmaya başlayacaktır. Eğer kaju meyvesi sulak arazilerde yetiştirilmek isteniyorsa toprağın temiz olması önemlidir. Yani toprak, haşere ve böcek gibi zarar verici canlılardan uzak tutulmalıdır.

7’den 70’e Herkese Faydalı: Kaju Meyvesinin Faydaları

Meyvesi ve fıstığı yenebilen kajunun içerisinde sağlık yönünden fayda sağlayan pek çok besin değerleri yer alıyor. E vitamini, demir, bakır, kalsiyum ve fosfor bu besin değerlerinden birkaçına örnek gösterilebilir. Diyet dönemlerinin yanı sıra güne enerjik başlamak isteyenler için de oldukça ideal bir besin kaynağıdır.

Gözün Sağlıklı Görmesine Yardım Eder

Kajunun içerisinde göz sağlığını destekleyen “zeaksantin” adında bir madde bulunuyor. Antioksidonun bir türü olarak bilinen bu madde, gözün zararlı ışınlara karşı korunmasını sağlarken diğer yandan da daha kusursuz ve berrak bir görüş sunuyor. Göz sağlığınızı korumak istiyorsanız günde en azından 5-6 adet kaju yemeyi aksatmayın.

Hacıbaba Kuruyemiş kalitesi ile kaju satın almak için kuruyemişlerimizi ziyaret etmeyi unutmayın!

Beyin Fonksiyonlarının Daha İyi Çalışmasına İmkan Verir

İçerisinde barındırdığı tekli ve çoklu doymamış yağlar, beyin gelişimi ve işlevi açısından büyük bir önem taşıyor. Beyindeki oksijen sirkülasyonu arttığı için hafıza gelişiyor ve olası beyin yorgunluklarının önüne geçilmiş olunuyor.

Kalp Dostudur

Kajunun en önemli faydalarından birisi de kalp sağlığını koruması yönündedir. Palmitoleik ve oleik gibi tekli doymamış yağ asitleri, iyi kolesterolün artışına katkı sağlarken diğer yandan da vücuda zararları bulunan lipoprotein seviyesinin dengelenmesine destek olur. Ayrıca koroner arter hastalıklarının ortadan kalkması açısından da sağlıklı olan bir kuruyemiş seçeneğidir.

Dişlerin Güçlenmesine Destek Olur

Meyvenin içerisinde yer alan aktif bileşenler, ağız içindeki bakterileri engellediği gibi olası diş çürüklerinin önüne geçmeye de yardımcı oluyor. Ayrıca diş apnesi, iltihaplanma ve yara gibi pek çok ağız enfeksiyonlarının iyileşmesini kolaylaştırıyor.

Kilo Verme Sürecini Olumlu Yönde Etkiler

Kuruyemişin yapısında %75 oranında yağ asitleri bulunur. Ama hemen aklınıza kilo aldıracağı gibi bir düşünce gelmesin. Çünkü bünyesinde yer alan yağ asitleri doymamış yapıdadır. Yani tüketilmesi durumunda kilo alımı değil metabolizmanın hızlanmasına bağlı daha kısa sürede yağ yakımı meydana gelir. Doğal olarak bu durumda zayıflamak isteyenlerin kısa sürede ideal kiloya kavuşmasına imkan verir.

Saç Dökülmesini Azaltır

Kaju aynı zamanda iyi bir bakır deposudur. Bu zengin besin değeri sayesinde saç sağlığına da büyük bir katkı sağlar. Özellikle kadınların sıklıkla sorun ettiği dökülme şikayetlerini önemli ölçüde azaltarak saçların daha sağlıklı ve dolgun olmasına imkan tanır. İçeriğindeki sağlıklı bileşenler aynı zamanda saç beyazlama sorunu yaşayanlar için de faydalı olabilir.

Anne Adaylarının Sağlıklı Gebelik Geçirmesini Sağlar

Besin ihtiyacının iki katına çıktığı hamilelik döneminde, herhangi bir alerjik reaksiyon olmaması durumunda rahatlıkla kaju tüketilebilir. Doktorun önerileri göz ardı edilmeden günde bir porsiyon yenilmesi hem bebeğin gelişimi hem de anne adayının daha sağlıklı bir gebelik süreci geçirmesini mümkün hale getirecektir. Kalsiyum gereksinimi giderirken diğer yandan da hemoglabin üretimi artar. Ayrıca ceninin ve anne adayının bakır ihtiyacını da karşılar.

Kaju ile Hazırlanan Tarifler

Gerek meyvesi gerekse fıstığı tüketilebilen kajuyu dilerseniz farklı özgün tarifler içerisinde de deneyebilirsiniz. Gündelik öğünlerde elinizde tüketebildiğiniz bu kuruyemiş, enfes lezzeti sayesinde tariflerinize şifa dolu bir dokunuş yapacaktır.

Atıştırmalık Bir Aperatif: Kajulu Mezeler

Daha önce kaju meyvesi ile bir meze hazırlanabileceğini duymamış olmanız çok normal. Ama artık biliyorsunuz. O halde hemen meyvenizi hazırlayın ve dilediğiniz damak tadına uygun mezeler yapın. Dilerseniz içerisine avokado ekleyerek diyet menülerinizde, hafif bir besin seçeneği olarak değerlendirebilirsiniz. Dilerseniz ana öğünlere ekleyerek ara soğuk olarak tüketebilirsiniz.

Diyetlerin Vazgeçilmezi Olacak: Pratik Kajulu Toplar

Eğer kajuyu saf meyve olarak tüketemiyorsanız kajulu meyve topları tam sizlik. Böylelikle bisküvi, çikolata, havuç, hindistan cevizi ve badem gibi diğer besin seçenekleri eşliğinde daha aromatik bir lezzetle tanışmış olacaksınız. İsterseniz tariflerin içerisine bir miktarda yulaf ezmesi ekleyebilir ve böylelikle topların birbirine daha kolay yapışmasını sağlayabilirsiniz. Kajulu toplar, emin olun ki diyet dönemlerinizin en favori besini olacak!

Besleyici ve Şifa Dolu Bir Lezzet: Kaju Meyveli Salatalar

Yaz aylarında hem doyurucu hem renkli bir salata istiyorsanız yapacağınız tariflere kaju meyvesi eklemeyi sakın göz ardı etmeyin. Roka, marul, avokado ve havuç gibi sebzelerle hazırlayacağınız salatalarınızın üzerine kaju meyveleri dilimleyerek hem renkli hem de sağlıklı bir lezzet birlikteliği oluşturabilirsiniz.

Uygun fiyatlar ile ulaşabileceğiniz toptan kuruyemiş hizmeti için sizi online satış hizmeti veren Hacıbaba Kuruyemiş iletişim sayfamıza bekleriz!

Yorum Yaz

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler